A Bodywork egy mozgáson alapuló önismereti technika. A testből kiinduló módszer segítségével kifejezheted a gondolataidat és az érzéseidet. A terápiával segíteni próbálok a testtudatosságon alapuló önismereteden. Együtt olyan folyamatokat indíthatunk el, amelyek során megtapasztalhatod a tudatosságot és a jelenlétet.

Miben segít a bodywork?

Mivel a mozgás segít kifejezni magunkat, így sokan perdülnek például táncra, ha boldogok vagy ha szomorúak. A feszültségre szintén kiváló módszer, ha ringatózunk, amely lehet szabályok szerinti és szabad mozgás is. A testünk tükrözi a bennünk zajló folyamatokat, mint a düh, az agresszió, a félelem vagy a bánat. A bodywork tehát egy testtudatosságon alapuló csoportos önismereti módszer. Ebben nincsenek meghatározott mozdulatok, a bodywork a szabadságot helyezi előtérbe.

Hol használatos a bodywork?

A bodywork-kel olyan önismereti folyamatokat indíthatunk el magunkban, amelyek során megtapasztalható a tudatosság és a jelenlét akár a gondolatokban, akár az érintésekben, de akár az érzelmekben is. Olyan önvizsgálati utakat járhatunk be általa, mint a fogantatás és a halál közti időszak, vagy a hazatérésig, illetve megtérésig terjedő életünk.

Melyek a technika fő hatóelvei?

A módszerben a test segítségével folyik az önismereti munka, amely hatására a tudat felismeri önmagát. A többi táncterápiához képest a bodywork a fő hatóelvei között az integrált szemlélet és a nonduális emberkép is ott van.

A test, mint hatóelv

Az élmények a testen keresztül történnek. Ide születtünk, ebben élünk és ebben is halunk majd meg. Meg kell tanulni kapcsolódni a testünkhöz, a felbukkanó érzésekhez, és képesnek kell lennünk kezelni is ezeket. Belőle kiindulva felismerhetjük az érzelmi blokkokat és tudatosíthatjuk magunkban a vágyainkat is. Ahogy egyre jobban képes leszel megtapasztalni az elme reakcióit, egyre nagyobb eséllyel ismerheted fel a belső iránytűdet.

A tudat, mint hatóelv

Sok esetben kifelé kezdünk el nézelődni, ahelyett, hogy a belsőnkben tennénk egy nagyobb utazást. A módszer segítségével megismerheted, hogy milyen is vagy valójában, milyen a természeted és felfedezheted a tudatod természetes állapotait. Előfordulhat, hogy külső hatásokon keresztül szeretnénk elérni valamilyen tudatállapotot, mint az alkohol vagy éppen a szex, ezáltal nem figyelünk oda, hogy ezeket közvetlenül is elérhetjük, tudatmódosító szerek nélkül is. Ezzel szemben a hipnózis segít összehozni a tudatot és a tudatalattit. Felemeli a korlátozó hiedelmeket és átalakítja a hitvallásunkat, hogy szabadon élhessük meg a szexuális vágyainkat.

Az integrált szemlélet, mint hatóelv

Fejlődésünket a lényünk egyes területeinek állandó növekedésével fedezhetjük fel, míg a nehézségeinket a fejlődésünk olyan gátjainak, amelyek az adott időben személyiségünk védelme érdekében történtek meg. Ezáltal érthetőbbé válnak a nehézségek, könnyebben elfogadjuk azokat és a továbblépés is gördülékenyebben zajlik.

A tantra, mint életmód

A tantra az élet eszenciája. A rendszeres gyakorlásnak köszönhetően sokkal intenzívebben érzékelhetjük a színeket, a tapintást, az ízeket és a szagokat. Egyik mellékhatása ezeknek a tényezőknek a minőségi szexuális élet. A tantra eszközeinek hatékony műveléséhez azonban szükséges egy testi és lelki fejlődési szint elérése. A gyakorlatok könnyen a felszínre hozhatnak olyan erőket, tudatalatti tartalmakat, amelyeket egyedül nem vagyunk képesek a megfelelő módon lekezelni.

A nonduális emberkép, mint hatóelv

A nonduális tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem kettős. Abban a korban élünk, amikor az én és a világ két teljesen eltérő dolog. A nonduális azonban arra utal, hogy létezhet egy másik megvilágítás is, ahonnan ez már nem kettőnek látszik. Amikor a tudat ráébred, hogy a nincs elkülönülés a kettő között.

Milyen rétegekben hat a módszer?

A bodywork hat a kapcsolati dimenzióban, a belső erőforrásokban, a transzperszonalitás területén és a foganás, a magzati időszak és a születés rétegeiben is. Mivel innen indulunk, a lélek is itt kapcsolódik össze a testünkkel, ez hathat ránk a jelenben is.

A bodywork technikával nem az előre meghatározott mozdulatok érzelmi és gondolati hatásait vizsgálom, mint a jógában, hanem éppen fordítva. A személyiséged és a lényed energiái, az érzelmeid mozdítják a testedet és erre próbállak rávezetni téged is. A mozdulatokkal felszínre hozzuk a testben lenyomatot hagyott régi élményeket, majd feldolgozzuk azokat. A módszer fontos összetevőjeként alkalmazom a magas és alacsony tudatszintek összekapcsolását is.

Holovitz Alexandra
Írj nekem:  a.holovitz@gmail.com
Foglalj időpontot: https://calendly.com/holovitzalexandra/facilitalas