Az érzelmek kimutatása rengeteg ember számára okoznak problémát. Sokan nem akarják vagy nem tudják elmondani, hogy mit éreznek valójában. Ez nem csak a férfiaknál okoz problémát, hanem már a nők körében is egyre elterjedtebb, hogy nem akarnak érzelmekről beszélni vagy éppen kimutatni azokat.

Érzelmeink kimutatása

Az érzelmeink nagyon összetettek. Lehetnek ezek belső testi válaszok, arckifejezések vagy éppen érzelmi reakciók, mint a sírás. Érzelmeink már kisgyermekkortól jelen vannak, ezeket nem tanuljuk, hanem úgy születünk, hogy ki tudjuk azokat fejezni. Ezért fontos, hogy már a csecsemőt is tanítsuk kimutatni az érzelmeiket. Azért kell kifejezni azokat, hogy ne maradjunk egyedül, hogy ne remeteként éljük az életünket. Az érzelmek megosztása fontos mérföldkő egy kapcsolatban. Minél többet adunk a párunknak, annál jobban megismer bennünket, annál közelebb kerülhetünk egymáshoz lelkileg és testileg egyaránt.

Milyen érzelmek vannak?

Sokféle érzésekkel nézhetünk szembe nap mint nap. Ezek lehetnek kellemes vagy negatív érzelmek, illetve ne feledkezzünk meg az alapérzelmekről sem. Ez lehet harag, félelem, undor vagy éppen az öröm. Emellett megkülönböztetünk erkölcsi, intellektuális, vagy éppen esztétikai érzelmeket, mint a romantika. Ide tartozik továbbá a szenvedély, amely intenzív és tartó, akár életünk végéig is velünk lehet.

Vajon tanulható folyamat az érzelmek kimutatása?

Természetesen. Először figyeld meg önmagad. Ahhoz, hogy át tudd adni, hogy mit érzel, akár a párodnak, fontos, hogy ismerd saját magadat. Tudnod kell, hogy milyen érzések vannak benned, amelyhez közelebbi kapcsolatba kell kerülnöd a belső éneddel. Ez egy hosszabb önismereti munka, de megéri, hiszen a végén sokkal mélyebb lesz a párkapcsolatod. A második fontos pont, hogy amennyiben megvannak ezek az érzelmek, csoportosítsd őket. Így megtudhatod, hogy milyen gondolatokat indít el benned egy-egy érzés. Lehet ez a harag, a feszültség vagy éppen a boldogság. Egy intim kapcsolat során tudnod kell, hogy mit várhatsz magadtól egy-egy könnyebb vagy nehezebb időszak során. Az utolsó pont pedig, hogy add át magad ezeknek az érzelmeknek. Ha már minden sínen van, akkor képes leszel a pillanatnak élni. Bár sokszor félünk, hogy nem vagyunk képesek elviselni az érzéseinket, de ha megosztjuk valakivel azokat, akkor sokkal könnyebben átlendülhetünk egy nehezebb időszakon. Persze, ha így nem megy, akkor érdemes szakember segítségét kérni, akár egyéniben, akár párosan. Nem védhetjük meg magunkat az érzelmeinktől, mert egyszer vissza fognak ütni és sokkal komolyabb gondokkal kell majd szembenéznünk.

Amennyiben elhisszük, hogy nincs mitől tartanunk, akkor rá tudunk hangolódni magunkra és a párunkra egyaránt.

Holovitz Alexandra
Írj nekem:  a.holovitz@gmail.com
Foglalj időpontot: https://calendly.com/holovitzalexandra/facilitalas