Az érzelmeink nagyon összetettek, hiszen több tényező együttes kölcsönhatásából vetíthetjük ki őket. Ilyen a belső testi válaszok, tehát a vegetatív idegrendszeri reakciók, a kognitív gondolkodási folyamat, az arckifejezések és természetesen az érzelmi reakciók, mint a sírás és az öröm.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mutasd ki az érzelmeidet.

Érzelmek kimutatásának fontossága

Az érzelmeink már kiskortól kezdve rendelkezésünkre állnak, ám ezeket nem tanuljuk, hanem ez a tulajdonságunk velünk születik. Az, hogy ki mennyire képes kimutatni az érzelmeit, az viszont már neveltetés kérdése. Ez egy nagyon fontos összefüggés, amikor felnőtt korunkban megtanuljuk kimutatni, kifejezni és kimondani azt, amit valójában érzünk.

Miért van szükség az érzelmek kimutatására?

Az érzelmeink kimutatása azért fontos, hogy ne élj elszigetelten mindenkitől távol. Ahhoz, hogy közelebbi kapcsolatba kerülhess az emberekkel, szükség van visszajelzésre. Ezt adhatod és kaphatod is azáltal, hogy kimondod, mit gondolsz és mit érzel, vagy akár a partnered is teheti mindezt. Minél többet mutatsz a párodnak magadból, ő annál jobban képes lesz megismerni téged. Ez azt is jelenti, hogy sokkal elmélyültebbé válhat a kapcsolatotok, sokkal boldogabbak és fesztelenebbek lehettek az ágyban. Ahhoz, hogy a szex is működjön, szükség van arra, hogy elmond a másik félnek, mit érzel jónak és mi az, amit inkább hanyagoljatok. Ezek mind összefüggenek az érzelmeid kimutatásával, hiszen enélkül folyamatos akadályokba ütközhettek.

Milyen érzéseink lehetnek?

Az érzések lehetnek kellemesek vagy negatívak. Vannak alapérzelmek, amelyek minden kultúrában felfedezhetőek. Ilyen a harag, a szomorúság, a meglepődés, a félelem és természetesen az öröm is ide tartozik. Az érzelmeket tárgyuk szerint is csoportosíthatjuk, amely alapján megállapítható, hogy mire irányul az adott érzelem. Ez lehet intellektuális, erkölcsi vagy morális érzelem is egyaránt. Az esztétikaiba tartozik a romantika és a harmónia érzése. Tehát ide sorolhatóak a párkapcsolatban megjelenő dolgok, amikor vágyunk a partnerünk közelségére, megértésére, a nyugalomra és a harmóniára. Ezeket szintén ki kell tudnunk mondani, hogy megfelelően át tudjuk élni őket.

Hogyan segíthetünk a problémán?

Az érzelmek kimutatása tanulható folyamat. Először meg kell figyelned önmagad, hogy tudd, milyen reakciókkal kell szembenézned egy-egy probléma kapcsán. Önmagunk ismerete fontos, hogy közelebbi kapcsolatba kerülhess a belső éneddel. Ha már képes vagy a pillanatnak élni, akkor már könnyebben élheted az életedet, hiszen tudatosan jelen vagy a munkában és a magánéletedben egyaránt. Persze lehetséges, hogy szakember segítségére lesz szükséged, ebben az esetben érdemes terápiára járni, hogy könnyebben menjen az érzelmek kimutatásának folyamata.

Összegezve:

Az érzelmeink kimutatása nem olyan egyszerű, mint azt először gondoljuk. Bár sokszor vagyunk dühösek, félünk valamitől vagy egyszerűen csak meglepődünk egy adott szituáción, mégsem tudjuk ezt a környezetünk felé is átadni. Amennyiben saját magunk nem tudjuk megoldani ezt a problémát, érdemes szakember segítségét kérni.

Holovitz Alexandra
Írj nekem:  a.holovitz@gmail.com
Foglalj időpontot: https://calendly.com/coaching-discovery-call