Oldal kiválasztása

Mit jelent a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika a test és a lélek egységére utal. Az effajta orvoslás egy olyan gyógyítási forma, amely a betegségek kialakulásában, lefolyásában, nem utolsó sorban pedig a kezelésében figyelembe veszi a test, a lélek és a társadalom kölcsönhatásait. A nyugati orvoslás hagyományosan szomatikusnak számít.

Típusai a keletkezési mechanzimusa szerint

Az egyik ilyen típus, amikor a betegben egyfajta lelki probléma alakul ki, amelynek feloldása során egy szimbólum jellegű tünet jön létre. Ilyenek lehetnek a fájdalmak, a süketség, a bénulás vagy éppen a hányás. A másik fajta, amikor a tünetegyüttesek esetében a páciensnek több szervet érintő problémái alakulnak ki. Mindegyik esetben a kiváltó lelki okok feltárására van szükség. Amennyiben nem kezelik a betegséget, az egyén hosszas szenvedéssel néz szembe. Bár a pszichiátria foglalkozik ezekkel a gondokkal, a szomatikus orvosnak nincs tudása és nem is akar lélekkel foglalkozni. Szerencsére azonban egyre több doktor hajlandó részt venni olyan képzésben, amelyben megtanulja a szomatopszichés tünetek kezelését. A testi betegségek lelki kivetüléseivel ugyanis törődni kell.

A szomatikus terápia módszerei

A szomatikus terápiának több módszere van. Ott van a biodinamikus légzés és traumaoldás, a kötőszöveti energetizáló masszáss, a szomatikus szexológiai útmutatás, illetve például a medencelazítás.

Szomatikus szexológiai útmutatás

A szomatikus szexológiai útmutatás egy új módszer a szexológia területén. Addig nem tudunk elfogadni, adni és kérni sem, amíg nem vagyunk tisztában azzal, mi okoz nekünk örömet. A megközelítés támogatja az egyéneket, párokat és csoportokat is saját erotikus fejlődésük kontrollálásának megtanulásában. Mindez a testen keresztül történik, hogy az egyén ezzel is közelebb kerülhessen önmagához és saját igényeihez. Választ kaphatnak a kérdésekre és persze jobban megismerhetik a szexualitásukat is. A módszer során a segítő és a kliens együtt dolgozik, együtt határozzák meg a folyamat menetét. Mindezt természetesen úgy teszik, hogy a fejlődést a lehető legjobban támogatni tudja. Ezt azonban csakis egy szakember végezheti el. A kezelések közé tartozik a mozgás, az érintés, a légzés és trauma munka, illetve például a maszturbációs coaching. Az érintés azonban egyirányú, a kísérő felöltözve dolgozik és csak ő érinti a klienst, fordítva nem történik semmi.

Biodinamikus légzés

Ez a módszer a légzés segítségével tárja és oldja fel a testben található blokkokat, mind érzelmi, mind pedig fizikai síkon. A hat elem segítségével beindításra kerül az öngyógyítás. A hat elem a légzés, a hang, az érintés, az érzelmek, a mozgás és a meditáció. Ez olyan élményt nyújt, amely sokkal mélyebbre nyúlik, mint bármelyik másik terápia.

Kötőszöveti energetizáló masszázs

A testben létrejövő izomfájdalmak hátterében nagy százalékban túlzott szöveti feszesség áll. A testünk minden létező szerve egy szövetbe van csomagolva, amely behálózza az egész lényünket. Mivel rengeteg negatív energiát tárolunk, így a szöveteink veszítenek a rugalmasságukból. Ez a módszer viszont pont a szövetek rétegein át teszik ismét rugalmassá a végtagokat és persze az egész testet.

Medencelazítás

A módszer során a medencefeneket felszabadító munkának teszik ki. A célja, hogy megtaláljuk a medence környékén található feszültséget. Persze a páciens közben azt is megtanulja, hogy lehet megtartani a nyugodtságot.

Holovitz Alexandra
Írj nekem:  a.holovitz@gmail.com
Foglalj időpontot:: https://calendly.com/alexandraguru/konzultacio