Az idő előrehaladtával a teljesítménykényszer a világ fejlődésével egyre nagyobb arányban van jelen az emberek körében. A probléma kiskorra vezethető vissza, már a fiataloknál kialakul az effajta viselkedés. Az élet minden területére kiterjed, így nem csak otthon, hanem az iskolában, a munkában, de még a magánéletben is jelen van. Problémát okoz többek között a párkapcsolatban is, ahol a szexuális életet zavarhatja meg.

Mi az a teljesítménykényszer?

A teljesítménykényszer nagyjából azt jelenti, hogy állandó bizonyítási és megfelelési vágyunk van minden és mindenki irányában. Amennyiben ez túlzottan elhatalmasodik rajtunk, egészségügyi gondokat okozhat, vagy stresszhez és teljesítmény szorongáshoz vezethet. Szerintem mindenkinek volt már olyan érzése, amikor úgy gondolta, hogy nem elég jó, amit csinál. Lehet ez egy feladat kapcsán, a házimunka során vagy pedig az ágyban. A teljesítménykényszer mind a két nemet érinti, így a nők és a férfiak is küzdenek vele.

Hogyan alakul ki a teljesítménykényszer?

Bár a kisbabákat még nem érinti ez a téma, a probléma forrása mégis kiskorra vezethető vissza. Ahogy telnek az évek, egyre többször fordul elő teljesítménykényszer. Az óvodában, az iskolában, majd pedig a felnőtt élet küszöbén. Ehhez járulnak hozzá a magánéleti dolgok, mint a szülőkkel, barátokkal és a párunkkal való kapcsolat. A szorongás jeleit a kicsiknél sokkal előbb észre lehet venni, mint nagyobb korban.

Milyen problémákat okozhat a teljesítménykényszer?

Amikor valakinek stresszes a munkája, kezdetben csak fáradtságot tapasztal, aztán jön a rosszkedvűség, majd a figyelmetlenségből eredő gondok. A későbbiekben komolyabb lelki és fizikai tünetek is jelentkezhetnek, amely a mi és a párunk életére is kihathat.

A szexuális teljesítménykényszer a felnőtt férfiak körülbelül 15-20 százalékánál jelen van. Ez időnként vagy rendszeresen okoz szexuális problémákat. A potencia kérdése azonban összefügg a testünkről alkotott képpel, azért a kudarcélmények károsíthatják a férfiak és természetesen a nők önbizalmát is. A szexuális zavarok és a problémás együttlétek szorongást okozhatnak, amelyek további feszültséget keltenek ezen a téren. A teljesítménykényszer már akkor felléphet, amikor a két fél még csak ismerkedési fázisban van. A férfi bizonyítani szeretne, hogy ő a tökéletes fél, már az első együttlét alkalmával is, ám ellazulni mégis képtelen. Vannak esetek, amikor a nő iránti érzelmek gátolják a merevedést. Ebben az esetben sokat segíthet, ha a partner nem erőlteti tovább a szexet és nem a teljesítménye alapján ítéli meg a férfit.

Ugyanígy lehet a dolog fordítva is. A nők próbálnak a lehető legjobban kinézni, a leghangosabbak és a legtökéletesebbek lenni a másik fél számára. Ez azonban nem minden esetben valósítható meg, amely szorongáshoz és teljesítmény kényszerhez vezet. Ebben az esetben képtelen lesz orgazmusra, ami csalódást okozhat a férfi számára. Itt szintén fontos, hogy a partner ne erőltesse tovább a dolgot, ne ez alapján akarja megítélni a hölgyet.

Hogyan segíthetek neked?

A felnőttek kapcsán nagy segítség lehetnek a relaxációs gyakorlatok, a meditáció és természetesen a szomatikus vagy éppen az érintésterápia. Ezek mindegyikében szakmailag felkészülten segítek, így közösen oldhatjuk meg a problémáidat. Nem elég kielégítő a szexuális életed? A stressz komoly hatással van a libidódra és a kívánósságodra? Mindenen lehet javítani. Szexuálterapeutaként ösztönözlek és motivállak arra, hogy felszabadítsd a megrekedt szexuális potenciált. Segítek, hogy ismét teljes lehessen a szexuális életed, amellyel már régóta nem vagy megelégedve. Őszintén megbeszélheted velem, hogy mi okozza a gondokat, majd megszabadítalak a gátlásaidtól, amelyek a teljesítménykényszer miatt eluralkodtak feledted.

Holovitz Alexandra
Írj nekem:  a.holovitz@gmail.com
Foglalj időpontot: https://calendly.com/coaching-discovery-call