A testtudat magában foglalja a testképet, a testsémát és a testfogalmat. Ennek fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, jó legyen a szexuális életünk. A testtudat nem csak a testünk érzékelésének egy képessége, hanem megmutatja, hogy milyen az együttműködés az idegrendszer és a mozgatóizmok között.

Mentorként segítek eljutni addig, hogy elfogadd magad, tisztában legyél a tested működésével és, hogy összhangba hozd az idegrendszeredet és az izmaidat. Együtt feltárjuk a probléma forrását, és megoldást keresünk rá, majd javaslatokat adok arra is, hogyan fejleszt tovább ezt a tudást akár egyedül is.

Mi a testkép?

A testkép ismerete a testtudat kialakulásának legelső lépése. Magában foglalja a testünk megtapasztalását, mindezt a mozgásokban már kiskorban érezhetjük. Kialakulását a többi gyermek, az érzelmek és a felnőttek rólunk alkotott véleményei is befolyásolják.

Hogyan fejleszthető a testtudat?

A test irányításáért az agyunk felel, tehát a fejlesztést is itt kell elkezdeni. Az ízületeinkben elhelyezkedő receptorok folyamatosan üzennek az agyunknak, hogy a testrészeink éppen hol helyezkednek el. Tudatja továbbá, hogy az izmok nyúlnak vagy összehúzódnak, és azt is, hogy tulajdonképpen mi is történik velünk adott pillanatban.

A testtudat azt is jelenti, hogy képesek vagyunk-e az adott folyamatokra koncentrálni. A fizikai mozgáshoz hozzákapcsolódik az agyunk működése is. Nem csoda, hogy például a test és elme fajtájú mozgások segíthetnek a fejlesztésében. Ilyen a mostanában nagyon felkapott jóga vagy éppen a pilates. Mozgásnál főként a testtudatot elősegítő gyakorlatokra lesz szükséged. Értem ez alatt a csipő és nyitó gyakorlatokat, mint a jóga, de talán ennél is jobb a csípőkörzés, mint tánc, vagy éppen a hastánc, amelyre fókuszálva sokkal jobb eredményeket érhetsz el. A mélyizmok edzése, mint a PC muscle szintén hatásos gyakorlat lehet a testtudat fejlesztése esetében.

Milyen további eszközök vannak a testtudat fejlesztéséhez?

További remek eszközök a testtudat fejlesztéshez és az érzések megéléséhez a légzés szabályozása, az éneklés, a táncolás és a mozdulatlanság, azaz a stillness gyakorlása. Továbbá a figyelem és a jelenlét állapotának fejlesztése mind mentális, mind pedig testi szinten hozzátesz ahhoz, hogy sokkal közelebb kerüljünk önmagunkhoz és jobb önismeretre, testtudatra tegyünk szert általuk. A tantra is ezekre az eszközökre épül, pontosabban a légzésre, mozgásra, hangra és az érintésre.

Az embereknél gyakori probléma a felületes légzés, amikor kapkodva vesznek levegőt. Már a légzésed tudatosításával is nagyon sokat tehetsz önmagadért és a tested öngyógyító folyamataidért. Szeretnéd, hogy ebben is segítségedre legyek? Keress fel bátran, hiszen készséggel állok rendelkezésedre a testtudatod fejlesztése kapcsán, akár a tantra négy alappillérének segítségével is.

A hang kapcsán például sokan úgy nőnek fel, hogy vissza kell fogniuk magukat, csendben kell maradniuk, nem beszélhetnek hangosan, így nem adhatják ki magukból azt, amit valójában gondolnak. Lányok esetében, ha felemelik a hangjukat, akkor már odavész a jó kislány stílus, a fiúk pedig túl erősnek tűnhetnek miatta. Ezáltal sok szégyenérzet rakódik le, amit utána csak tudatos hangformáló technikákkal tudunk helyreállítani.

Míg a nőknél a bent ragadt levegő okoz problémát, amely miatt orgazmus problémák alakulnak ki. Addig a férfiak pedig csak peak orgasm-ra képesek a rövid légzések miatt. Hogyan tudunk ezeken javítani? A mély hasi légzés megtanulásával és tudatos használatával, mindaddig, amíg képes leszel orgasmikus bliss állapotokat megélni, akár órákon keresztül. Gondolj csak bele! Mi változna meg az életedben, ha egész nap orgasmikus állapotban lennél?

Mentálisan főként meditációval, azon belül is csend meditációval, azaz vipassana-val, illetve tudatossággal, a test feltérképezésével is fejleszthetjük az izomcsoportjainkat. Ennek során megfeszítjük, majd elengedjük azokat, amelyet lehet fejben vagy fejben és testben is kivitelezni. Szomatikus gyakorlatokkal, mint a tűzlégzés, felébresztjük a szunnyadó erőnket, azaz a szexualitásunkat.

Ahhoz, hogy kontrollálni tudjuk a testünket, tanulásra van szükség. Elengedhetetlen a saját testünk és lelki megfigyelése. Ehhez az kell, hogy a fent említett sportokat lassú tempóban végezzük, így lehetővé tesszük magunk számára, hogy láthassuk és érezhessük mi történik velünk az egyes mozdulatok közben. Képesek leszünk meghatározni, hogy mikor és melyik izmunk mozog, hogy mit bír el a testünk az egyes gyakorlatok során. Alacsonyabb intenzitással a megfigyelés sokkal könnyebb, ráadásul kisebb eséllyel sérülünk le.

Minél több testrészünket használatba vesszük egy-egy gyakorlat során, annál több izomcsoportot mozgatunk meg. A terhelés sokkal könnyebben eloszlik, nehezebben terheljük túl az izmainkat. Nem utolsó sorban pedig a koordinációnkat is fejleszthetjük általa. Elgondolkodtál már azon, hogy vajon milyen érzés lehet száz százalékban uralni a testedet és annak mozgását?

A testtudat fejlesztést már kiskorban el kell kezdeni ahhoz, hogy a későbbiekben ne legyenek testtudat és szexuális problémáink. Amennyiben mégis kialakul valamilyen gond és nem sikerül egyedül megoldani azt, érdemes szakember segítségét kérni. Az erre szakosodott segítők, mint én is vagyok, útmutatást adhatunk, hogyan fejlesztheted a testtudatot saját magad, hogyan segíthetsz hosszabb távon a szexuális életeden. Ennek fejlesztése egy hosszabb folyamat, amelyben segítségedre lehetek. Ha szeretnél nyíltan beszélni valakivel erről a kényes témáról, akkor ne habozz felkeresni engem!

Holovitz Alexandra
Írj nekem:  a.holovitz@gmail.com
Foglalj időpontot::https://calendly.com/holovitzalexandra/facilitalas