A testtudat nem csak a testünk érzékelésének egy képessége, hanem mutatja, hogy milyen az együttműködés az idegrendszer és a mozgatóizmok között. A testünk egy fizikai burok, amely azzá tesz minket, akik vagyunk. Csak akkor tudunk teljes életet élni és átadni magunkat a szexuális vágyainknak, ha minden rendben van a szervezetünkkel. Azonban az a képesség, hogy kontrollálni tudjuk azt, nem teljesen egyszerű.

Ehhez a kontrollhoz próbálok meg segítséget nyújtani. Együtt megerősíthetjük az önbizalmadat, hogy végre boldog és teljes életet élj anélkül, hogy aggódnál a tested kinézete miatt. Őszinte beszélgetőtársadként végighallgatlak, majd tanácsokat adok, hogyan javíthatsz a testtudatodon és a régi beidegződések levetkőzésén. Segítségemmel véget vethetsz akár a szexuális életedben bekövetkezett problémáknak is.

A mai világban sajnos mindenki mindenhova rohan. Folyamatosan a telefont és a számítógépet böngésszük, amely romboló hatással van a testünkre. Egész nap az irodában görnyedünk, órákon keresztül ülünk és nem kelünk fel megtornáztatni az egyes testrészeinket. Ezek mind negatív hatással vannak a végtagokra és az izmokra.

Mi felel a testünk irányításáért?

Szinte bárkit megkérdezhetünk róla, hiszen azt tudjuk, hogy a testünk irányításáért az agyunk felel. A központi számítógépünk számára az izmainkban és az ízületeinkben lévő érzékelő receptorok közvetítenek üzenetet. Ez azt jelenti, hogy az agyunk ezáltal tudja, hogy egyes testrészeink adott pillanatban és pozícióban hol helyezkedik el. A fejünk feltérképezi a szervezetünket, majd eldönti, hogy egyes pillanatokban mi történjen.

Mi az a testtudat?

A testtudat tulajdonképpen azt jelenti, hogy azon túl, hogy benne vagyunk a testünkben, vajon jelen is vagyunk-e abban. Nem véletlen, hogy a test és elme fajtájú mozgásformákban tudunk a legjobban kiteljesedni. Ilyen a jóga, a tajcsi vagy a pilates. Ezeknél elmélyülünk magunkban és általuk közelebb kerülünk a testünkhöz és a lelkünkhöz.

Mit kell tennünk ahhoz, hogy javítsuk a kontrollt a testünk felett?

Mivel ez egy folyamat, így fontos, hogy a tanulás és a megfigyelés is állandósoljon bennünk. A fentebb felsorolt mozgásformák nem gyors aktivitásúak, a lassú sportok segítenek, hogy folyamatosan figyelemmel kövessük, hogy mi zajlik bennünk. Ezáltal megtudhatjuk, hogy mikor és melyik izmom kapcsol be, illetve azt is, hogy mit vált ki a testtartás megváltozása az ízületeinkben. Persze minél jobban érzékeljük ezeket, annál jobban kontrollálni tudjuk a testünket. Fontos tehát az alacsony intenzitás, hiszen ekkor tudunk legjobban összekapcsolódni a testünkkel és figyelemmel követni, hogy mi zajlik le bennünk. Minél több mindenre van szükségünk egy gyakorlathoz, annál kisebb eséllyel terheljük túl magunkat.

A tantra négy alappillére a légzés, a mozgás, a hang és az érintés, amelyek fejlesztésével jobb testtudatra tehetünk szert. A felületes légzés mind a nőknél, mind a férfiaknál problémát okoznak a mindennapokban és a szexuális életben is. Míg a hölgyek esetében bent ragadt orgazmushoz vezet, addig az uraknál a rövid légzés miatt csak peak orgasm következik be. A helyes hasi légzés megtanulásával és tudatos használatával javítani tudunk ezeken a problémákon. Belegondoltál már abba, hogy milyen lenne az életed, ha egy egész napon át orgasmikus állatotban élnél? Ez azt jelenti, hogy órákon keresztül képes vagy orgasmikus bliss állapotot megélni. Na, mit szólnál hozzá?

Mi változhat meg bennünk a testtudat során?

A testtudat miatt hatással lehetünk a szexualitásunkra, a testtartásunkra és a testhelyzetünkre, ráadásul a gerincünk és az ízületeink is jobban működnek a későbbiekben. Fitten tarthatjuk magunkat azzal, hogy ismerjük a testünk minden egyes rezzenését. Érezhetjük, hogy mikor lesz fájdalmas egy mozdulat, ezáltal optimalizálhatjuk az edzésünket, amelynek hatására nem terheljük túl magunkat. Azzal, ha egészségesebb életmódot folytatunk nem csak a betegségekkel szemben kaphatunk védettséget, hanem a lelki egészségünk kiegyensúlyozottságához is hozzájárul. Nem utolsó szempont pedig az sem, hogy amennyiben jobb testtudatra teszünk szert, boldogabbak és felszabadultabbak lehetünk, ami a szexuális életünkre is pozitív hatással lesz.

Kinek lehet gyenge testtudata?

A testtudat probléma nem csak a mozgást nem végzők körében alakul ki, hanem tulajdonképpen bárkinél jelen lehet. Hiába sportol valaki, nem jelenti azt, hogy azonnal jóban lesz a testével, és minden tud róla. Vannak esetek, amikor hiába kezd el valaki ész nélkül valamilyen mozgást folytatni, lesérül, hiszen nem ismeri magát és a testét, hogy mire is képes az. Azonban érdemes megemlíteni azt is, hogy a nők hangsúlyosabb testtudattal rendelkeznek, nagyobb százalékban fordul elő nálunk a testtudat probléma. Gondolj csak bele, hogy mit okoz egy nőnél, ha nem elégedett magával és le kell vetkőznie egy szexuális együttlét következtében? Nem véletlen, hogy nem tudja élvezni a szexet, de még frusztrálva is érzi magát az egész dolog kapcsán. Ahhoz, hogy ne csak sötétben tudjon szexuális életet élni, érdemes szakember segítségét kérnie.

Mivel segíthetünk magunkon?

A testünket sétálásra találták fel és arra, hogy folyamatosan felfedezzünk, utazzunk, járjuk a természetet és kiránduljunk az erdőben és a napfényben. A több mozgás hatására sokkal egészségesebbek lehetünk, ráadásul feltölt bennünket energiával, amely pedig jobb szexuális életet biztosít számunkra.

Megoldás lehet továbbá naponta tíz perc napüdvözlet, amely egy yoga szeánsz. Ezt érdemes a szabadban csinálni, hiszen így még több természetesen fényhez és tiszta levegőhöz jutunk. Mivel az emberek közel 60% szenved D-vitamin hiányban, így erre is megoldás lehet egy kis reggeli kinti mozgás. A vitamin hiánya miatt hormonális deficitbe kerülhetünk, ami rosszkedvet, hosszútávon pedig depressziót is okozhat. Ez pedig tudniillik, hogy hatással van a szexuális életünkre. Azonban ha ez jól működik, sokkal több energiára teszünk szert, amit munkára, gyerekre és egyéb feladatokra fordíthatunk.

Megszabadítalak a gátlásaidtól, hogy elfogadd magad és azt, ha valaki nőként vagy férfiként tekint rád. Ezek a gátak megakadályozzák ugyanis, hogy teljes életet élhess és azt is, hogy boldog párkapcsolatot alakíthass ki. Segítségemmel levetkőzheted ezeket és végre megélheted a legbelsőbb vágyaidat.

Holovitz Alexandra
Írj nekem:  a.holovitz@gmail.com
Foglalj időpontot: https://calendly.com/holovitzalexandra/facilitalas